Vi har utført Norges største og mest omfattende test når det kommer til avfetting for bil. Det tok oss lang tid. Totalt sett testet vi 15 produkter, men sitter igjen med 6 vinnende produkter. Allikevel er det ett produkt som helt klart er vinner av testen – og dette produktet er tydelig merket med tittelen «best i test!».

Samtlige norske bileiere har kjent på frustrasjonen over at bilen blir stygg og flekkete. Når lakken ikke lengre skinner, så er det små urenheter som får bilen din til å bli stygg. Våte, kalde og møkkete kjøreforhold er ikke gunstig for å beholde bilens lakk ren, pen og skinnende. Nettopp derfor krever det ganske mye vedlikehold for å få bort ting som tjære, asfaltrester og salt.

Avfetting er ikke bare den beste løsningen for å få bukt med dette problemet. Det er også den eneste gode løsningen på markedet.

Et godt avfettingsmiddel vil være utrolig virkningsfullt mot både små og store flekker på bilen ytterste lag. Denne forbrukertesten avslører hvilken avfetting du bør bruke til bilen eller motorsykkelen din. Det er viktig at du finner et avfettingsmiddel som passer dine behov.

Skal du kjøpe deg dashbordkamera? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Detailshop.no og Skruvat.

Vinnere av vår test av avfetting til bil

Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert av avfettingsproduktene.

#Produkt
1Koch-Chemie Teerwäsche – Best i test!
2Turtle Wax Universal Avfetting – Beste budsjettalternativ
3Turtle Extreme Original Prewash – Internasjonal bestselger
4Turtle Wax Superavfettning 5L – For deg som trenger stort volum
5Turtle Wax Prewash-T – Best mot bremsestøv og metallpartikler
6Turtle Wax Insektsfjerner – Perfekt for å fjerne insekter

1. Koch-Chemie Teerwäsche – Best i test!

Koch Chemie Teerwäsche er et utmerket avfettingsmiddel til bilen din. Produktet kombinerer skånsomhet med super effektivitet. Dette er helt klart den avfettingen som hjalp oss best med å bli kvitt flekkene på bilen vår.

  • Petroleumsbasert (oljebasert)
  • Her får man kombinasjonen av god styrke, men også at middelet ikke etser seg inn i karlakken
  • Kan brukes både vått og tørt
  • Fungerer mot såkalt «sterk» forurensning; altså mot både tjære og asfalt
  • Kommer i tre forskjellige størrelser (1, 5 og 10 liter)

Denne avfettingen fra den tyske produsenten Koch Chemie er sterk. Veldig sterk. Vi fant ut at dette var det mest effektive middelet mot de aller styggeste flekkene. Det var ikke noe annet konkurrerende produkt som var i nærheten av å fjerne «alle» type flekker. Med andre ord: dette er en skikkelig god allrounder. Allsidighet er viktig. Man ønsker tross alt ikke å kjøpe en haug med forskjellige rengjøringsmidler fordi man kanskje skal bruke dem én gang i løpet av året.

Gir et godt resultat og er miljøvennlig

Først av alt er vi veldig imponert over hvor godt Koch Chemie Teerwäsche fjerner flekkene. Bilen blir skinnende ren på et par minutter. Dette gjelder også for deg som har en VIRKELIG skitten bil.

Men vi er også imponert etter å ha studert ingredienslisten. Veldig mange avfettingsprodukter har mange skadelige kjemikalier. Dette er typisk kjemikalier som ender opp i naturen etter at bileiere har vasket bilen sin nær hekker, hager eller skogsområder. Vi skal ikke frigjøre Koch Chemie – for dette middelet har også noen giftstoffer i seg. Men det skal være verdt å påpeke at listen over farlige kjemikalier i denne avfettingen er betydelig mindre enn hos sine billigere konkurrerende modeller.

Enkelt og brukervennlig

Spray hele overflaten av bilen din med dette middelet. La det stå på og godgjøre seg imellom 3 og 7 minutter (vi anbefaler 5-7 minutter). Deretter bruker du en høyttrykkspyler eller en vannkanne for å fjerne middelet.

Du vil se resultatet umiddelbart.

Gode brukeranmeldelser på nett

Den største norske nettbutikker som selger Koch Chemie Teerwäsche har et system for brukeranmeldelser. Folk som allerede har kjøpt produktet kan gi stjerner mellom 1 til 5. I skrivende stund har dette avfettingsmiddelet fått hele 120 omtaler. Og det interessante er at gjennomsnitts-ratingen ligger på godt over 4,5.

Svært imponerende. Med andre ord: det er ikke bare vi i Stayclassy som har blitt imponert over dette produktet. Vi har også «hele Norge» med oss når vi kårer det til testvinner.

Spesifikasjoner

ProdusentKoch-Chemie (Tyskland)
Størrelse1, 5 eller 10 liter
Type avfettingOljebasert (petrokjemisk)

Oppsummering

Koch-Chemie Teerwäsche er testens beste avfetting til bil og motorsykkel. Det kan vi slå fast etter å ha testet til sammen 15 ulike produkter. Nettopp derfor anbefaler vi sterkt dette produktet. Hvis du har noen flekker av tjære eller asfalt du har slitt med i mange år, så kan dette middelet fjerne problemet i løpet av få minutter.

I tillegg er det ufattelig lett å bruke. Du kan enkelt påføre avfettingen på både våt og tørr bil. I tillegg tar det ikke mer enn 5-7 minutter for middelet til å ordentlig gå inn i lakken din og gi en virkning. Når du også tenker på at Koch Chemie har produsert et produkt nesten uten giftstoffer, så er det vel ikke noe tvil om at dette er det beste produktet du får på markedet om dagen. Anbefales.


2. Turtle Wax Universal Avfetting – Beste budsjettalternativ

Turtle Wax avfetting er det mest ordinære produktet i testen. Men det betyr ikke at det er dårlig: det er bare fryktelig billig.

  • Lav pris
  • For deg som trenger kvantitet over kvalitet
  • God dunk som holder i mange år
  • Svanemerket
  • Soleklar bestselger i Norge

De aller fleste biler har ikke veldig dype flekker. Mange trenger bare et helt vanlig avfettingsmiddel for å fjerne fett, flekker og smuss fra bilen sin i tide og utide. I så fall kan man kjøpe dette avfettingsmiddelet fra Turtle Wax.

Anonymt

Hvordan skal vi engang begynne å forklare dette? Testresultatet vårt var gjennomsnittlig – og helt som forventet. De verste flekkene ble litt mindre synlige, men forsvant ikke. Men alle de små flekkene og de nyere møkkete partiene av lakken ble skinnende rene.

Det er sånn denne avfettingen fungerer. Den er billig, enkel i bruk og tar unna det alle verste. Men hvis du skal rengjøre litt dypere i lakken, så trenger du en annen modell.

Billig, men god

Dette superbillige alternativet fra Turtle Wax er for deg som ikke ønsker å investere alt for mye i bilens lakk. Men husk på at det ikke alltid er en sammenheng mellom pris og kvalitet. Vi testet totalt 15 avfettinger da vi utførte denne forbrukertesten. Mange av dem var betydelig dårligere enn Turtle Universal. Så du skal ikke alltid la deg lure av en høy pris.

Spesifikasjoner

ProdusentTurtle Wax (USA)
Volum5 liter
Svanemerket?Ja

Oppsummering

Vi må være ærlige og si at vi tror de fleste kommer til å gå for denne avfettingen til bilen sin. Og det er helt fair. Man går glipp av et middel som tar de ALLER verste flekkene. Til gjengjeld sparer man utrolig mye penger. Rengjøring av bil skal være enkelt. Og det blir enkelt med Turtle Wax Universal Avfetting.


3. Turtle Extreme Original Prewash – Internasjonal bestselger

Som navnet tilsier: denne avfettingen er av premium kvalitet. Det er i hvert fall et argument som holder vann hvis du spør titusenvis av kunder over hele verden.

  • Produsert av verdenskjente Turtle Wax
  • Lav pris
  • Fungerer til både eldre og nyere biler
  • Veldig enkel å bruke
  • Gel-aktiv konsistens

Høy kvalitet til lav pris

Hva mener vi egentlig når vi sier at Turtle Extreme Original Prewash er av «høy kvalitet»? Joda, det skal vi si deg.

Dette er en avfetting som fjerner 90 % av alle flekkene som bilen din måtte ha. Men husk på at dette er et produkt som selges internasjonalt. Vår testvinner fra Koch-Chemie er i større grad rettet seg mot det norske markedet. Statens Vegvesen har skrevet en rapport som viser til at det blir brukt rundt 95,000 tonn salt på norske veier hvert eneste vinter.

Mye av denne salten havner på DIN bil. Og vi skal innrømme at vi mener at Turtle Extreme Original Prewash er best til møkkete flekker – ikke til salt eller flekker som kommer som følge av kulde. Derfor kan vi dessverre ikke si at dette produktet er «best til norske forhold».

Enkel å få tak i

Turtle Wax sine produkter selges på nær sagt alle bensinstasjoner og i alle bilverksteder verden rundt. Hvis du skulle legge din elsk på Turtle Extreme Original Prewash, så er sannsynligheten stor for at du finner den igjen veldig lett.

….og enkel i bruk!

Vi må også si at det er utrolig hendig med en sprayflaske for avfettingsmidler. Det gjelder egentlig de aller fleste rengjøringsmidler for bil. Alt du trenger å gjøre er å gå rundt bilen, spraye avfetting på de stedene hvor det er mye skitt og smuss. Sett deg ned med en god bok i 5 minutter – for deretter å rense av.

Det er også verdt å merke seg at Turtle Wax bruker ordet «Prewash» i markedsføringen av dette avfettingsmiddelet. Du er kanskje en av de som har prøvd å vaske bilen din med vanlig bilshampo uten å få vekk flekkene? I så fall er det du ikke alene.

Det å vaske en bil med mange flekker kan sees på samme måte som å vaske en ildfast form etter å ha laget lasagne. Du vil se både kjøtt- og osterester igjen i formen. Hvis du ikke vasker den ildfaste formen fri for de verste flekkene, så kan du ikke forvente at det blir rent etter å ha kjørt den en runde i oppvaskmaskinen. Sånn er det også med biler.

Vi anbefaler at du bruker dette produktet FØR du tar en skikkelig vår-rengjøring av hele bilen din. Tro oss: du kommer ikke til å angre på det. Alle flekkene og prikkene av asfalt, tjære, insekter og drivstoff vil gradvis fjernes etter kun noen få minutter.

Spesifikasjoner

ProdusentTurtle Wax (Amerikansk)
Innhold1 liter

Oppsummering

Turtle Wax har laget et godt og allsidig produkt for deg som trenger å fjerne flekker fra bilen din. Denne avfettingen er lett å bruke, lav i pris og selges over hele verden. Et veldig godt valg for deg som ønsker noe trygt og enkelt.

Hvis du også er ute etter en liten forpakning som du skal ha liggende i bilen, så kan dette være løsningen du er ute etter. Flasken rommer bare 1 liter. Vi må også nevne at veldig mange avfettingsmidler er veldig rennende og «løse». Det gjelder ikke Turtle Wax Extreme Prewash. Denne er nærmest gel-lignende, noe som gjør at det er lettere å smøre den ut over den delen av bilen som har store, stygge flekker.


4. Turtle Wax Superavfettning 5L – For deg som trenger stort volum

Hvis testvinneren Koch-Chemie er utsolgt, men du fortsatt trenger en god dunk avfetting: her er produktet for deg.

Denne dunken holder i mange år – og den har en svært fornuftig pris.

  • Produsert av verdenskjente Turtle Wax
  • Gir godt volum (hele 5 liter!)
  • Selges over hele verden
  • Blander seg med vann (emulgerende avfetting)

Allsidig – også for deg som maler

Da vi kjøpte Turtle Wax Superavfetting, så ble vi ganske overrasket over produktbeskrivelsen. Det sto nemlig oppført at produktet «også kan brukes som rengjøring for malerpensler.» Så det prøvde vi. Og det klarte vi – med stor suksess.

Etter å ha dyppet noen tunge, våte malerpensler i denne løsningen, så ble de nesten så gode som nye. Med andre ord: hvis du trenger et middel for å BÅDE fjerne flekker fra bilen din OG rense malerpenslene du har liggende i boden, så kan dette være et produkt som er midt i blinken for deg.

Slik bruker du Turtle Wax Superavfettning

Prosessen er veldig enkel – og består av tre steg.

  • Bare legg et forholdsvis tynt lag ut over den delen av bilen som er skitten.

  • Vent noen få minutter. Har du store flekker som har ligget på bilen i årevis, så kan du hjelpe til med en børste for å sikre et best mulig resultat.

  • Fjern såpelaget med mye vann. Vær sikker på at alt fjernes fra bilens overflate.

….og det var alt. Så enkelt er det altså.

Spesifikasjoner

ProdusentTurtle Wax
Volum5 liter
Type avfettingLøsemiddelbasert

Oppsummering

Dette sterke løsemiddelbaserte avfettingsmiddelet får en god score i vår test. Turtle Wax har laget et veldig allsidig produkt som kommer i en stor dunk. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker å sikre deg at du har avfetting i mange år fremover.

Turtle Wax Superavfetting er veldig lett i bruk. Alt du trenger er: en skitten bil, en dunk av denne løsningen samt mye vann tilgjengelig.


5. Turtle Wax Prewash-T – Best mot bremsestøv og metallpartikler

Hvis bilen din står parkert ute ved veien, så kan den ofte bli utsatt for mye bremsestøv fra andre trafikanter. I så fall vil denne avfettingen være perfekt for deg.

  • Har en brukervennlig gel-konsistens
  • God mot metallpartikler og bremsestøv
  • Veldig lett å bruke for nybegynnere
  • Billig
  • Inneholder ingen syre (nøytral PH-verdi)

Det er mange biler som står parkert ute ved veien over lengre perioder. De blir utsatt for en helt spesiell type forurensning. Drivstoff og bremsestøv fra andre biler vil sirkle rundt ved bakken og etter hvert treffe bilen din. Dette fører til at lakken vil gradvis bil mørkere og mørkere.

Helt til du kjøper Turtle Wax Prewash-T og fikser problemet. For dette er et avfettingsmiddel som virkelig gjør en god jobb.

Skifter farge ved effekt

En kul faktor er at gelen faktisk vil endre farge etter at den har begynt å virke. Du bruker Turtle Wax Prewash-T-avfettingen på denne måten:

  • Gi flasken et ordentlig godt rist slik at middelet får blandet seg.

  • Spray på en helt tørr bil og la det stå på bilen imellom 3 og 7 minutter.

  • Etter at løsningen har begynt å endre farge, så skyller du det vekk med vann.

Og det er alt. Da er du ferdig – og har forhåpentligvis en helt ren og pen bil.

Spesifikasjoner

Volum0,5 liter
ProdusentTurtle Wax (USA)
Fungerer best motBremsestøv og metallpartikler

Oppsummering

Det finnes ikke noe annet produkt på markedet som er bedre mot bremsestøv og metallpartikler enn Turtle Wax Prewash-T. Avfettingsmiddelet er også, som navnet tilsier, utmerket å bruke før du tar en dyprens av bilen din. Skal du utføre vårrengjøringen av en bil som står parkert ved veien, så er dette et produkt vi virkelig anbefaler.


6. Turtle Wax Insektsfjerner – Perfekt for å fjerne insekter

Spesialmiddel for deg som trenger å fjerne organisk materiale (som insekter) fra lakken på bilen din.

  • Veldig billig – kun rundt 100 kroner
  • Har en gel-konsistens
  • Enkel å smøre utover små flater
  • Kan også brukes på vindusruta

Denne insektsfjerneren fra Turtle Wax er svært god. Vi testet den med en bil som hadde kjørt ruten Tromsø-Alta midt på sommeren. For alle som er kjent med Nord-Norge, så vet man at det er fryktelig mye mygg på den strekningen. Myggen satt tett-i-tett på lakken. Men det ble kjapt og effektiv renset bort med Turtle Wax Insektsfjerner.

Et spesialprodukt

Så er det store spørsmålet: fungerer denne avfettingen også fint til andre og litt mer møkkete flekker?

Nei, det gjør den ikke. I hvert fall ikke særlig godt. Dette er et produkt som primært og nesten utelukkende er laget for å fjerne insekter og andre småkryp fra bilen din.

Men husk at den også passer utmerket til deg som har mye mygg/fluer sittende fast på vinduet. Dette middelet fjerner insekter fra både lakkflater, plast, glass og selvfølgelig også karlakken.

Spesifikasjoner

ProdusentTurtle Wax (USA)
Innhold0,5 liter
Fungerer motInsekter og småkryp

Oppsummering

Hvis over 80 % av forurensningen på bilen din består av smådyr og insekter: kjøp Turtle Wax Insektsfjerner.

Men hvis du også sliter med andre typer flekker, så anbefaler vi heller at du går for et annet og litt mer universelt produkt.


Fordeler med å avfette bilen

Det å ta en ordentlig dyprens på bilens lakk kan gi mange fordeler. Den åpenbare fordelen er at bilen blir ren og pen. Estetisk er det ingen tvil om hvorfor man bruker avfetting.

Men det er også mange andre fordeler som kommer med på kjøpet. Du har helt garantert ikke tenkt på alle disse:

  • Insekter og andre flekker på bilen kan skape trafikkfarlige situasjoner. Husk å alltid rense vinduer, sidespeil og bakrute. Husk også på at en skinnende ren bil vil være mer synlig i trafikken – og her i Norge er vi ikke akkurat bortskjemt med mye sollys.

  • Dype flekker kan bli kostbare å fjerne. Hvis du ignorerer problemet over en lang periode, så kan det hende at du må begynne å bytte noen bildeler rett og slett fordi de er så stygge. En bil med stygg lakk vil også gå betydelig ned i pris hvis du prøver å få penger for den på Finn.

  • Dyprens og avfetting vil også bevare lakkens nåværende kvalitet. Jo lengre skitt, smuss, asfaltrester og annet møkk blir liggende på lakken din, desto dårligere blir lakken din. Så enkelt er det. Bilvask og avfetting vil være med på å holde lakken din i god form for en lang tid.

Rengjøring av bil: Andre anbefalte forbrukertester

Våre tester har vist seg å være svært populære og vi i Stayclassy-teamet når ut til over 1000 mennesker hver dag. Dette er noen av våre mest leste tester innenfor temaet «rengjøring og vedlikeholdelse av bil»:

Oppsummering av testen

Vi ble overrasket over hvor effektive produktene i denne testen var. Til tross for at vi har mer enn 20 års erfaring med vedlikehold av bil, så er det første gang vi har testet en rekke avfettingsprodukter. Vi var veldig glade for å se at det finnes en rekke produkter på markedet som fjerner fett på en kjapp, skånsom, god og særs effektiv måte.

Alle produktene på listen kan bli anbefalt. Vi vil allikevel være veldig tydelige på at det er rengjøringsmidler med forskjellige egenskaper. Vår testvinner er helt klart den mest anbefalte – og det er en førsteplass som kommer etter en helhetsvurdering.

Det er mange forbrukertester hvor vi blir nødt til å fortelle at hver bil har sine helt egne egenskaper du er nødt til å ta hensyn til. Sånn er det ikke med rengjøring av bil. I 99 % av alle tilfeller skal bilene rengjøres på samme måte. Nettopp derfor føler vi at du kan være trygg på å kjøpe den avfettingen som vi har anbefalt i denne testen og få et like godt resultat som det vi fikk.  

Ofte stilte spørsmål

✅Hvorfor fungerer avfettingsmidler for bilen min?

Det er noen ingredienser i avfettingsmidler for bil som ikke finnes i andre rengjøringsprodukter. Dette setter dem i en kategori som heter «emulgatorer». Dette fremmedordet betyr egentlig bare at fettmolekylene i avfettingsmiddelet binder seg til vannmolekylene.

På mange måter fungerer slike produkter som en sterk såpe som nærmest utelukkende fjerner fettlaget på karlakken. Hvis du har noen flekker på bilen som du har prøvd å skrubbe vekk med vanlig såpe, så bør du prøve å fjerne det med et avfettingsmiddel. Disse produktene er spesielt effektive mot gamle asfaltrester eller tjære. Så hvis du har noen MØRKE flekker på bilen din som er vanskelig å få vekk, så er det stor sannsynlighet for at du må bruke avfetting.

✅Hvilke typer avfetting finnes (petrokjemisk, kald, mikroavfetting og alkalisk)?

Man kan fort bli forvirret av de mange ulike navnene på avfettingsmidler.

La oss begynne med petrokjemisk avfetting. Dette er et kombinasjonsprodukt av kaldavfetting og petroleumsbaserte (oljebasert) midler. Disse inneholder olje og er beregnet på å ta de verste flekkene.

Mikroavfetting er veldig god til å bruke i vann. Dette fordi den inneholder to ingredienser som binder seg til vannmolekyler og fjerner flekker: alkali og petroleum (olje).

Ren alkalisk avfetting er ikke bygget på kunstige løsemidler eller olje. Dette er en kategori som nærmest utelukkende inneholder mikroavfetting-emulgator. Det betyr også at den er svært god å blande med vann – og at den fungerer utmerket til å fjerne insekter. I tillegg vil disse vannbaserte alkaliske løsningene være mer miljøvennlige og skånsomme mot lakken din.

✅Er det vanskelig å bruke avfettingsmiddel på bil?

Nei, det er det ikke. Men du må ta noen valg. Det første valget er: skal du rengjøre bilen med eller uten vann?

Vår test viser at de meste effektive avfettingsmidlene krever vann. Du påfører middelet enkelt på bilen – slik som du gjør med både bilshampo og andre såper. Deretter skal du veldig grundig skylle bort med vann på bilens overflate. Har du fortsatt flekker igjen etter at du har gjort denne prosessen, så anbefales det at du gjør hele prosessen èn gang til – men denne gangen med en mikrofiberklut eller børste.

Har du avfettingsmiddel til bil selv? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!