Denne dashbordkamera testen vil forhåpentligvis hjelpe deg i å velge det beste dashbordkameraet til ditt bruk. Vi har sett på pris, kvalitet, kundeanmeldelser og tekniske spesifikasjoner i denne bilkamera-testen, og funnet 5 av de beste dashbordkameraene på markedet.
Skal du kjøpe deg dashbordkamera? Da anbefaler jeg deg å sjekke ut disse butikkene: Eurodel og Skruvat.
Vinnere av vår Dashbordkamera test
Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hvert av bilkameraene.
# | Produkt |
1 | MIO MiVue C430 – Best i test! |
2 | NAVITEL R800 Quad – Beste billigkamera |
3 | EINPARTS EPDVR02 – Best videokvalitet |
4 | MIO MiVue 846 – For høye hastigheter |
5 | MIO Mivue 733 Wifi – Et sikkert valg |
1. MIO MiVue C430 – Best i test!
Mio er en kvalitetslevarndør av dashbordkameraer, og MiVue™ C430 Connect er ikke noe unntak. Dette dashbordkameraet har absolutt alt man trenger, det er brukervennlig og er vinneren av vår dashbordkamera test.
- Fantastisk kvalitet i full HD
- Både WiFi og Bluetooth innebygget
- Brukervennelig
- Sikkerhetsfunksjoner
Med dette kameaet får du topp bildekvalitet med Sony sin optiske sensor, 140 graders vidvinkel og 1080p Full HD oppløsning. Grunnen til at dette dashbordkameraet fortjener førsteplassen i denne testen er blant annet prisen, spesifikasjonene, kundeanmeldelsene og at det kommer fra en kvalitetsleverandør. I tillegg er det det mest tilkoblingsvennlige av kameraene vi har sett på, samt at det er svært brukervennlig i bruk.
Ekstremt tilkoblingsvennlig
MiVue™ C430 Connect er det eneste dashbordkameraet i denne testen som har både WiFi og Bluetooth. Dette gjør at du enkelt kan streame kjøreopplevelsen din via WiFi, eller synce telefonen din med kameraet slik at du får varsler rett opp på skjermen.
Enkelt og brukervennlig
Kameraer som er vanskelig å bruke, blir sjeldent brukt. Mio har lagt til rette for at dette dashbordkameraet skal være svært enkelt i bruk. Sett inn et SD-kort, koble kameraet til en strømkilde og start bilen – så er du klar! Enkelt og greit.
Sikkerhet i fokus
Dette dashbordkameraet kan settes opp slik at det gir deg varsler og påminnelser for å hjelpe deg på veien. Mio kaller dette «Advanced Driver Assistance Systems», og legger vekt på at målet med bilkameraet er sikekrheten din. Det har også GPS og «Smart Alert» som viser farten din og fotobokser.
2. NAVITEL R800 – Det beste billigkameraet
Navitel R800 koster ikke mer enn rundt en tusenlapp, og er et vanvittig bra kjøp til den prisen. Ikke bare har det full HD og er mye for pengene, men det kommer også med to bilholdere, lader, USB-kabel og en mikrofiberklut.
- Lav pris
- Full HD
- Skrur seg automatisk på når man kjører
- G-sensor som automatisk fanger ulykke
Full HD og 2.7 tommers skjerm
Med en oppløsning på 1920×1080 piksler og 30 FPS (frames per second), er du sikret et godt bilde, på tross av den lave prisen. Video lagres i H.264 format, noe som er perfekt dersom du vil dele det på for eksempel Facebook eller YouTube.
G-sensor fanger opp ulykker
Kameraet kan automatisk startes opp når man starter bilen. I tillegg har det en svært mottakelig G-sensor, som automatisk blir aktivert når kameraet oppdager en ulykke eller brå bremsing. Dette betyr at du kan være trygg på at kameraet fanger opp ulykker på video.
Sammendrag
Man får knapt mer for penga enn NAVITELS modell R800, noe som gjør at det fortjener en plass på min liste over dashbordkameraer i denne testen.
Kameraet har ikke støtte før minnekort større enn 256 GB, men bortsett fra dette er kameraet svært godt. Stor skjerm og klart bilde. Anbefales om du vil ha noe som er både billig og bra!
3. EINPARTS EPDVR02 – Utmerket bildekvalitet
Vi vet at tyskere tar kamerateknologi på alvor. Einparts er intet unntak.
Et fremragende kamera som tar skarpe og ikke minst stødige bilder.
- UTMERKET bildekvalitet
- Ekstremt stødig
- 170 graders synsfelt (vanlig er 130 grader)
- Stort 3″ display
Dessverre har ikke Einparts EPDVR01RC en fungerende GPS, noe som helt klart trekker litt ned. Men hvis du er ute etter et kamera som tar gode og stabile bilder (feks hvis du ønsker å dele videoene dine med noen), så er dette et meget godt alternativ.
Plug and play installasjon
Einparts er et kamera som er veldig enkelt å installere. Bare plugg det i sigarett-tenneren og palsser det i ruta, så er du klar!
G-sensor
En ting som er viktig når man skal teste dashbordkameraer, er at de skrur seg på automatisk når det skjer noe. Det gjør Einparts sitt kamera. Takket være G-sensor-funksjonen vil video bli lagret i forbindelse med en kollisjon eller ulykke. Denne videoen kan heller ikke overskrides, den må manuelt slettes. På den måten er man sikret at viktige opptak ikke går tapt!
4. MIO MiVue 846 – For høye hastigheter
Dette er dashbordkameraet for den kresne – med 60 fps og spekket med funksjoner. I denne dashbordkamera testen er dette det eneste kameraet med 60 fps.
- Krystallklare videoer selv i høy hastighet
- GPS og WiFi
- QuickClick docking
- Fotoboks-varsling
Om du er typen som liker å kjøre fort, er dette dashbordkameraet for deg. Det er det eneste i testen som filmer i 60 fps, noe som sikrer god videokvalitet selv ved høye hastigheter. En vidvinkellinse på 150 grader gjør også at du får med deg alt som skjer på veien foran deg.
Brukervennlig
Dashbordkameraet er svært brukervennlig, og kan enkelt festes på speilet i bilen din. QuickClick-teknologien gjør det enkelt å ta kameraet ut av bilen når du forlater den.
GPS
Som forventet har et kamera i denne prisklassen innebygget GPS, som blant annet gir deg informasjon om farten din, lokasjon og tid/dato. Selv om kameraet har vært inaktivt, vil det automatisk oppdateres slik at klokkeslett og dato stemmer.
Fotoboks-varsling
Med Mio sin patenterte «Smart Alert» får du varsler om fartsgrenser og fotobokser (gjelder ikke i enkelte land).
5. MIO Mivue 733 Wifi – Et sikkert valg
MiVue™ 733 er et fantastisk bra dashbordkamera, som fort pekte seg ut som en god kandidat i denne testen av bilkamera. Ikke bare ser dette kameraet pent ut, men det er også spekket med funksjoner.
- Nybegynner-vennlig
- 128 GB minnekort
- Lett å installere
- G-Sensor inkludert
- GPS inkludert
- 4.7/5 stjerner fra kunder
Med Mio 733 Wifi kan du filme hele bilturen din. Kameraet kan stilles inn til å automatisk starte opp i det du starter bilen din, slik at alle detaljer fra reisen blir dokumentert.
Spor ruten din med integrert GPS
Dashbordkameraet har en integrert GPS, som gjør at du kan spore hele ruten din, inkludert hastighet, høydemeter, lengdegrad, breddegrad og retning. Og med kameraets software (som oppdateres kontinuerlig og gratis), vil du alltid vite hva fartsgrensene der du kjører er. Dette er et stort pluss i min bok, og er én av grunnen til at det vinner min dashbord kamera test.
1080p Full-HD og enkel deling av video
Opptakene dine blir tatt med et 1080p full-HD kamera. Videoene dine blir klare og lyse, selv når det er lite lys ute. Den 130 graders linsa fanger alle detaljer du trenger.
I tillegg til gode bilder, er det lagt opp til enkel deling av video. Du kan enkelt dele dine dashbordkamera-videoer på både Facebook og YouTube!
Oppsummering
MiVue 733 er et sylskarpt kamera, som lett fortjener å vinne denne dashbordkamera-testen. Det er lett å installere, har en god bildeoppløsning samt innebygd fartsmåler og masse andre funksjoner.
Kameraet kan enten festes direkte til frontruten med en sugekopp – eller settes stabilt på selve dashbordet.
Fordeler med et dashbordkamera
Den aller største fordelen med et dashbordkamera, er hvis du er ute for et uhell, eller tyveri/hærverk. Opptaket kan brukes av politiet eller forsikringsselskaper for å kartlegge hva som har hendt, noe som er en stor fordel. Men det er også en rekke andre fordeler:
- Videoene kan brukes som bevis i en straffesak
- Du kan se videoene i etterkant hvis du kjører i områder med fin natur
- Det hjelper deg med å overvåke trafikken hvis noe ufordelaktig skulle inntreffe
- Dashbordkameraet kan hjelpe bekymrede foreldre med å se hvordan 18-åringen i huset egentlig kjører familiebilen
- En god måte å sikre seg mot at noen bulker inn i bilen din på, for så å stikke av
- Morsomme opplevelser på veien – for eksempel naturopplevelser
Funksjoner og andre ting du bør tenke over
Størrelse
Du tenker kanskje ikke at et dashbordkamera først og fremst bør vurderes på størrelsen. Men jeg kan garantere deg at det er stor forskjell på de største og de minste kameraene. Husk på at det, uansett hvor du plasserer kameraet, vil blokkere en del av synsfeltet ditt.
Alle dashbordkameraene jeg anbefalte i denne testen er av moderat størrelse.
Bildekvalitet/oppløsning
Spørsmålet er hva du ønsker å bruke videoen til. Hvis du skal laste de opp på Youtube eller på andre måter vise de frem, så vil jeg anbefale å ha et kamera med god oppløsning.
Som regel holder det med et kamera i mellomsjiktet. De fleste kameraene nå til dags filmer i full HD – selv de billige. De vanligste oppløsningene er HD, Full-HD, 2K og 4K. Du bør hvertfall ha Full-HD når du skal kjøpe deg bilkamera, slik at du får en god nok oppløsning til åf ange detaljene.
Men, det er ikke bare oppløsningen på dashbordkameraet som avgjør kvaliteten på videoopptakene. Bitrate, som forteller oss hvor mye informasjon som vises per sekund, er også en viktig faktor. De fleste dashbordkameraer har en bitrate fra 8 – 15 Mbps. Genrelt så kan man si at jo høyere bitrate, jo høyere kvalitet får du. Men oppløsning, hvilken linse kameraet har, prosessoren og hvor stor vidvinkel kameraet har, er også viktig. For eksempel har mest sannsynlig ikke et 5 år gammelt Full-HD kamera like god bildekvalitet som et helt nytt kamera med samme oppløsning. Både software og hardware har blir hele tiden forbedret.
Autoopptak
At dashbordkameraet slår seg på og starter å filme automatisk, er en grunnleggende funksjon. De fleste får strøm fra 12V-uttaket og et innebygget batteri, men at kameraet starter å filme av seg selv gjør det uavhengig av strømkilde.
Noen kameraer har «Parking mode». Dette betyr at kameraet kan skru seg på automatisk selv når bilen er av og står parkert, dersom det oppdager vibrasjoner eller andre ting.
Loop recording
De fleste dashbordkameraene bruker microSD-kort for å lagre opptakene. Disse har begrenset lagringsplass, og det er normalt at kameraet automatisk tar over gamle opptak når minnekortet er fult. I praksis vil altså det som tas opp nå slette gamle opptak samtidig. Dette er selvfølgelig kjekt, hvis ikke måtte du manuelt ha gått inn og slettet gammel video, og du slipper å bekymre deg for at minnekortet skal bli fult. Dette kalles «loop recording». Om du ser et kamera uten denne funksjonen, ville jeg holdt meg unna.
Lagringsplass
Som nevnt i forrige avsnitt, er microSD-kort standarden når det kommer til lagring. Nesten alle dashbordkameraer på markedet kan i dag bruke minnekort med opptil 128GB lagringskapasitet, noe som i de fleste tilfeller vil gi 12 – 35 timer med opptak.
Grunnen til at antall timer med opptak varierer så mye, er kvaliteten på opptaket. Dersom man alltid filmer i den beste kvaliteten, vil selvfølgelig opptakene ta større plass. 128GB virker kanskje ikke som allverden av lagringsplass, men det er i praksis ikke noe problem, siden kameraene automatisk overspiller gamle opptak.
Sikkert feste av bilkamera
Selv ved et lite sammenstøt i en bil, vil g-kraften ofte være høy. Derfor er det viktig at dashbordkameraet er godt festet. Det er mange metoder kameraene festes på. Det kan være sugekopper, en kraftig dobbeltsidig tape eller stropper.
Det aller beste er å være på den sikre siden; en kraftig, dobbeltsidig tape kombinert med stropper rundt bakspeilet, vil være å anbefale. Selvklebende fester gir ofte også mindre vibrasjoner enn sugekopper, siden det «sitter som støpt».
Linsevinkel/synsfelt
Det mange glemmer når de skal kjøpe seg et bilkamera, er linsen. Man ønsker å fange så mulig som mye av det som skjer, men samtidig vil man unngå helt «fish-eye» video.
Jeg anbefaler en linse på mellom 125 og 165 grader. De fleste pleier å ligge på 140 grader. Dette vil gi deg et godt synsfelt, uten at det blir alt for forstyrrende. Mindre linser vil ikke klare å fange opp nok, og større vil bli «fish eye» som et GoPro kamera.
Lydopptak
Lydopptak på dashbordkameraer kan være viktig i enkelte situasjoner. Selv om private samtaler blir tatt opp, og noen er skeptiske av personvernsårsaker, kan også viktige ting bli fanget opp.
For eksempel om du blir stoppet av politiet som hevder at du har kjørt på rødt lys, så har du nå både videoopptak av at du ikke har kjørt på rødt lys, samt lyd.
Et lydopptak kan også være til hjelp ved potensielle ulykker. Men for å oppsummere, så er ikke lydopptak noe vi har vektlagt i vår bilkamera test. Andre funksjoner er mye viktigere. Man bør heller se på lydopptak som en bonusfunksjon enn en nødvendig en.
WiFi
Dashbordkameraer med WiFi lar deg enkelt koble telefonen din til kameraet. Så fort du er koblet til og appen til kameraet er åpnet, kan du se på og laste ned opptak og endre på innstillingene. Dette er svært kjekt å ha, ettersom du slipper å ta ut microSD-kortet og flytte opptakene over på en PC/Mac for å se på dem. Alt kan styres fra telefonen.
Dette kan være viktig dersom du har vært i en ulykke, og vil sørge for at opptaket ditt ikke spilles over. Det er også kjekt dersom du ser at bilen din har blitt bulket mens du har stått parkert. Da kan du enkelt scrolle gjennom optaket og se hva som skjedde.
GPS
GPS-funksjonen på dashbordkameraer viser deg farten din, og på noen modeller kan det vise deg fotobokser og integreres med Google Maps. De fleste kameraer i dag har GPS integrert. Dette sikrer også din eksakte fart, dersom du for eksempel havner i en ulykke og det er spørsmål rundt hvor raskt du har kjørt.
For kameraer som har ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) kan kameraet også advare deg mot kollisjoner og filskifter. Du kan som regel enkelt skru av og på GPS-funksjonen med bare et tastetrykk på telefonen din, dersom du ikke ønsker å bruke den.
Dashbordkamera med nattfunksjon
På en del kameraer får du også nattfunksjoner. Dette er en funksjon som lar deg filme selv i svært dårlig lys. Dette fungerer som på alle andre kameraer, eksponeringen skrus opp slik at kameralinsen får mer lys.
Dette kan dog også fungere mot sin hensikt. Dersom du kjører med nattmodus og møter en bil med sterke lys, vil opptaket ofte bli overeksponert, og du kan miste verdifull informasjon.
G-sensor og automatisk opptak
En G-sensor oppdager vibrasjoner og bevegelser automatisk, og ber kameaet filme. I tillegg til å starte å filme, overstyrer det også «loop recording» funksjonen, slik at du er sikker på at du ikke mister noe verdifult opptak. Dette høres selvfølgelig perfekt ut på papiret, men det er ikke alltid det fungerer. Men, det fungerer veldig godt for parkeringsmodus, som jeg skriver mer om under.
Parkeringsmodus
Parkeringsmodus er en funksjon som mange dashbordkameraer har. Men kvaliteten varierer veldig. Mange av de billigere kameraene har parkeringsmodus-funksjoner som ikke fungerer optimalt.
For å bruke parkeringsmodus, må kameraet ha et lite batteri. Eventuelt må du ha et eksternt batteri, men det er ikke alle kameraer som tillater dette.
Poenget med parkeringsmodus er at kameraet står i stand-by i tilfelle det skjer noe som bør fanges på film. Som oftest er det vibrasjoner eller en G-sensor som trigger kameraet. De billigere kameraene vil ofte ikke skru seg på før det allerede er for sent. Men de dyrere kameraene har ofte en bufferfunksjon, som gjør at det alltid filmer noen sekunder i loop som ikke lagres. Men dersom kameraet trigges, for eksempel ved vibrasjon, vil det ha noen sekunder med buffervideo det kan lagre, og dermed filme litt før for eksempel et sammenstøt.
LCD-skjerm
Noen kameraer har en LCD-skjerm som lar sjåføren se hva som taes opp samtidig som man kjører. I tillegg kan skjermen vise fartsgrenser og andre varsler dersom dashbordkameraet har GPS. De mer avanserte modellene har gjerne en touch-screen som lar deg styre innstillingene. Selv om dette kanskje virker som en kul funksjon, er det i mine øyne helt unødvendig i dag. Så lenge kameraet har WiFi, har du alt du trenger på mobilen. Skjermen er også så liten at det blir ganske klønete å navigere i menyene. Med andre ord er ikke dette en funksjon jeg personlig ville vektlagt. Men, som med alt annet, er dette smak og behag.
Pris på dashbordkameraer – hva bør det koste?
Under 1000 kroner: i denne priskategorien får du modeller med svært lav ytelsesevne. Det kan være manglende funksjoner (ingen GPS, sensorer, nattlys og så videre) eller bare at bildekvaliteten og lagringsplassen er dårlig.
Mellom 1500 og 2500 kroner: her vil du finne de aller fleste dashbordkameraer. Som regel er det små forskjeller på kameraene som koster rundt 2000 kroner. Men de tydeligste forskjellene finner du i 1) bildekvalitet og 2) lagringsplass.
Over 3000 kroner: det finnes enkelte kameraprodusenter som har prøvd å utvikle «premium» dashbordkameraer. Og man får som regel hva man betaler for. Dersom du ønsker deg et kamera spekket av funksjoner, god bildekvalitet, support og en app som holder seg oppdatert, må du regne med å betale fra rundt 3000 kroner og oppover. Personlig synes jeg det er verdt det, da jeg har fått mye glede av opptakene, men det er strengt talt ikke nødvendig å kjøpe det beste av det beste for mannen i gata.
Vennligst bemerk at prisnivået på dashbordkameraer er, i likhet med nesten all annen elektronikk, helt likt på den internasjonale arenaen. Det tryggeste er å kjøpe det fra en norsk nettbutikk.
Oppsummering av testen
I denne testen av bilkameraer har vi sett på viktige funksjoner og funnet 5 alternativer som vi mener er gode kjøp. Likevel er spørsmålet du som kjøper bør stille deg; «Hva skal jeg bruke dashbordkameraet til?», for deretter å finne det kameraet som passer ditt behov best!
Ofte stilte spørsmål
Å montere et dashbordkamera er svært enkelt. Du trenger absolutt ikke være bilmekaniker, og jeg vil påstå at alle klarer å montere det selv. Her kan du se en video som viser hvordan du monterer dashcam selv.
De aller fleste dashbordkameraer plugges inn i sigarett-tenneren din i bilen. Mange har batterier som lades opp, slik at de også kan filme når bilen står stille, eller du bruker 12v uttaket til noe annet.
Mange kjøper et dashbordkamera uten å være sikker på hvordan man bruker det på en fornuftig måte. Da ender man ofte opp med å ta ufattelig dårlige videoer. For å få mest ut av kameraet, er det viktigste å bruke det! Derfor anbefaler jeg å kjøpe et som er brukervennlig, og som er enkelt å ta inn og ut av bilen.
Har du dashbordkamera selv? Eller lurer du på noe? Legg igjen en kommentar under!