Ingen aldersgrense på små elektriske kjøretøy

Nye regler - ingen aldersgrense!

Små elektriske kjøretøy, som Airwheel, ClassyWalk og Segway, er definert som «sykkel». Dette gjelder både kjøretøy med og uten selvbalanserende teknologi.

I Norge finnes det ulike typer små elektriske kjøretøy. Eksempler er større tohjulinger som Segway, mindre enhjulinger og ståbrett som Airwheel og ClassyWalk, elektrisk skateboard (boosted board) og elektrisk sparkesykkel.

For å bli regnet som en sykkel, må kjøretøyet:

  1. maksimalt veie 70 kg (inkludert batteri)
  2. ikke være bredere enn 85 cm
  3. ikke være lengre enn 120 cm
  4. ha en sperre som gjør at det ikke kan oppnå høyere hastighet enn 20 km/t med motorkraft. Sperren skal være satt av produsent eller den som kan gjøre det på vegne av produsenten. Brukeren skal ikke kunne endre sperren til en hastighet over 20 km/t.

Det er bare kjøretøy med selvbalanserende teknologi som kan ha sete.

Dersom disse kravene ikke er oppfylt, blir kjøretøyet definert som en motorvogn. Den må da oppfylle tekniske krav for den klassen den faller inn i og kan heller ikke benyttes på gang- og sykkelareal.

Les mer om tekniske krav til små elektriske kjøretøy.

Samme regler som sykkel

Det er ingen alderskrav for bruk av små elektriske kjøretøy, og du kan bruke kjøretøyene på de samme områdene som vanlige sykler. Det er heller ikke krav om å registrere kjøretøyet eller tegne ansvarsforsikring på det.

Det er ikke påbudt med sykkelhjelm, men vi oppfordrer alle syklister til å bruke dette.

Kilde: Statens Vegvesen 

You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Nylig sett på:
Top
ic-expand
ic-cross-line-top