Er du lei av å føle deg skyldig for dine spisevaner? Ønsker du at du kunne nyte mat uten å føle at du «gjør det feil»? Hvis så er tilfelle, kan bevisst spising være noe for deg.

Bevisst spising er en måte å forholde seg til mat som kan hjelpe deg å føle deg mer fredfull og tilfreds med måltidene dine. Det involverer å være til stede og bevisst på dine tanker, følelser og sensasjoner rundt mat. Bevisst spising kan hjelpe deg med å bli mer oppmerksom på dine sultsignal, lære å stole på kroppens visdom, og bryte fri fra kronisk dietting. Dessuten er det mye morsommere enn å telle kalorier! Klar for å prøve? Her er noen tips for å komme i gang.

Bevisst spising er en tilnærming til å spise som involverer å være oppmerksom på hva, når og hvordan du spiser. I stedet for automatisk å stole på pinner eller vekter for tilbakemelding på diettsuksess, fokuserer bevisst spising på å koble seg til hvordan kroppen føles før, under og etter å ha spist. Dette kan involvere å lære hvordan bli mer bevisst på fysiske signaler som indikerer sult og metthet samt emosjonelle signaler som kjedsomhet eller stress. Å praktisere bevisst spising kan føre til en bedre forståelse av utløsere som kan forårsake overspising eller situasjoner der mat brukes som en krykke i vanskelige tider. Det kan også hjelpe til med å fostre sunnere forhold til mat ved å anerkjenne dens rolle i å tilby drivstoff mens man fremdeles nyter det sanselig i moderasjon. Ved å bli avstemt til våre kroppers behov og erfare takknemlighet for alle smakene vi har tilgang til, tillater bevisst spising oss å se mat utover bare kalorier og fettgram, men heller som en mulighet til å nære sinnet og kroppen.

Bevisst spising er et essensielt verktøy for å oppnå optimal helse og vitalitet. Ikke bare hjelper det til å redusere overspising, men det har også potensial til å forbedre fordøyelsen og absorpsjonen av næringsstoffer. Ved å være oppmerksom når vi spiser, kan vi være til stede i øyeblikket, oppmerksomme på fargene og teksturene i maten vår og hvordan vår kropp responderer på det vi konsumerer. Bevisst spising hjelper oss å sette pris på hver bit mens vi skiller mellom fysisk sult og emosjonelle cravings. Hovedfordelen med denne praksisen er at det lar oss kontrollere våre matvalg i stedet for å ta dårlig gjennomtenkte valg basert på impuls. Dette kan til slutt gjøre oss i stand til å skape positive vaner som nærer og balanserer våre kropper og liv.

Å spise bevisst er en flott måte å være mer bevisst og oppmerksom på matinntaket ditt. For å begynne er det viktig å lytte til kroppens sultsignal slik at du ikke spiser av kjedsomhet eller stress. Før du spiser:

  • Spør deg selv om du virkelig er sulten og hvor sulten du føler deg på en skala fra 1-10. Hvis din sult er lav eller ikke-eksisterende, spør deg selv hvorfor du ønsker å spise og se etter alternativer som å drikke litt vann, gå en kort tur eller snakke med noen.
  • Hvis du virkelig er sulten, nyt hver bit – nyt lukten, smaken, teksturen og presentasjonen av maten.
  • Vær oppmerksom på sultsignal igjen gjennom måltidet og ta regelmessige pauser mellom bitene for å hjelpe øke oppmerksomheten.

Bedre forståelse av ernæringsbehov og generelt sunnere vaner

Bevisst spising er en effektiv måte å hjelpe deg med å ta sunnere matvalg, redusere stressnivåer og utvikle et sunnere forhold til mat. Å innlemme denne praksisen i ditt daglige liv kan ha livslange fordeler. En enkel måte å starte på er å skape en intensjonell atmosfære mens du spiser – fri for distraksjoner som TV og telefoner. Å tenke på hvorfor du spiser og hvordan det vil gagne deg kan hjelpe til med å fokusere sinnet. Før hvert måltid, ta en pause for flere dype åndedrag og spør deg selv om du faktisk er sulten eller om det er andre grunner til at du ønsker å spise. Påminn deg selv om at dine helsebehov kommer først og at det er ok både å hoppe over et måltid eller velge noe sunt i stedet for noe praktisk! Til sist, lær å lytte til kroppen din ved å stemme inn på sult- og metthetssignal; å ta deg tid til å tygge maten din ordentlig vil også bidra til å være til stede slik at når du føler deg mett, kan du stoppe å spise.

Bøker som kan hjelpe

For eksempel, «Intuitiv Spising» av Evelyn Tribole og Elyse Resch er et flott utgangspunkt da det gir leserne praktiske verktøy for å overkomme rigide dietter og fryktbaserte matregler. En annen flott lesning er «Gleden ved å Spise: Hvordan Spise Bevisst» av Steve LeClaire, som er en omfattende guide om hvordan å spise bevisst for å maksimere næring, nytelse og tilfredsstillelse. Hvis du ønsker noe som fokuserer mer på sunne oppskrifter som en del av en bevisst livsstil, så er «Hverdagslig Mindfulness: En Praktisk Guide» av Amanda Todd akkurat det du trenger. Uansett hvilken vei du tar, er målet med alle disse bøkene å til slutt gjenopprette et positivt forhold til mat og slippe skyldfølelsen assosiert med å spise.

Bevisst spising har blitt stadig mer populær i de siste årene og med god grunn. De utrolige fordelene med bevisst spising inkluderer forbedret fordøyelse og absorpsjon av næringsstoffer, et mer behagelig forhold til mat, og forbedret generell velvære. Det krever praksis å være oppmerksom på det du spiser og å stemme inn på kroppens sultsignal. Med noen enkle teknikker som å reflektere over hvorfor du spiser, kutte ned på distraksjoner under måltider, og gjenkjenne når du er mett, kan selv den travleste blant oss høste belønningene av bevisst spising. For å ta din praksis til neste nivå, finnes det mange bøker tilgjengelig med videre veiledning om dette emnet og guidet meditasjon for å starte din reise. Mulighetene for selvvekst gjennom bevisst spising er grenseløse!