Mange velger å bruke en poleringsmaskin når de virkelig skal kjøre en oppussing på bilens lakk. Dette er et hjelpemiddel som er helt ufattelig effektivt til å fjerne riper andre «urenheter» fra karlakken. Når man sliper ned et bittelite lag rundt ripen, så vil man etter hvert få en lakk som ser helt ny og fin ut. En poleringsmaskin vil hjelpe med at ripene forsvinner sakte, men sikkert.
Det roterende hodet på maskinene kan påføres ulike type puter. Når man også har mulighet til å kjøpe forskjellige kremer som kan hjelpe til under prosessen. Dette fører til at du kan få svært ulike resultater avhengig av hvilke produkter du bruker. Nettopp derfor er det på høy tid at et ekte norsk bilmagasin utfører en stor test av poleringsmaskiner.
I vår test har vi gått veldig grundig til verks. Vi har nøye testet de beste maskinene på markedet og brukt svært mye tid på å fullføre prosjektet. Derfor er vi også veldig stolte av å presentere testvinnerne i oversikten under. Vi legger også ved grundige omtaler av veldig mange av produktene som finnes på det norske markedet i dag.
Etter at du har lest denne artikkelen, så skal du vite nøyaktig hvilket verktøy som er best til å slipe bilen, båten eller motorsykkelen din.
Skal du kjøpe deg poleringsmaskin? Da anbefaler vi deg å sjekke ut disse butikkene: Detailshop og Skruvat.
Vinnere av vår poleringsmaskin-test
Vi starter med en oversikt over vinnerne av testen, deretter mer informasjon om hver av maskinene.
# | Produkt |
1 | Flex PE 14-3 125– Best i test! |
2 | Flex PE 8-4 80– Beste budsjettalternativ for småjobber |
3 | Flex XFE 7-15 – Testens beste oscillerende poleringsmaskin |
4 | Yato YT 82200– Billig kinesisk outsider |
5 | Turtle Wax TW850-OSC– Oscillerende maskin fra legendariske Turtle Wax |
6 | Flex PE 14-2 150– Premium kvalitet, premium pris |
7 | Flex XCE 10-8 125– Med tvungen rotasjon |
8 | Flex XFE 7-12– Mini-poleringsmaskin med fri rotasjon |
9 | Flex XFE 15 150 18.0- EC– Komplett sett for viderekommende |
10 | Liquid Elements A1000 v4 – Høy kvalitet til lav pris |
11 | Flex PXE 80 10.8-EC– Billig «kit» |
12 | Liquid Elements T4000 v2– Godt førstegangskjøp |
1. Flex PE 14-3 125– Best i test!
PE 14-3 125 er en solid testvinner som har en rekke funksjoner du kommer til å elske. Dette er en virkelig allrounder som har blitt bestselger i Norge på kort tid.
Det er en rekke grunner til at vi elsket denne poleringsmaskinen:
- Ekte tysk kvalitet
- Svært populær blant både nybegynnere og proffe bilpleie-eksperter
- Veldig enkel å justere hastigheten på
- Tar unna både de dypeste ripene, men også små urenheter i lakken
- Veldig kraftig innebygget motor (1400 watt)
Lett vekt, men kraftig motor
Det å kalle PE 14-3 125 for en «lettvekter» blir feil. Men maskinen har en fryktelig lav vekt (2,2 kilo). Når man kombinerer det med en sterk motor, så skulle man tro at den nærmest «flyr ut av hendene dine» når man polerer bilen. Men neida. I tillegg til å være lett og sterk, så har den også en ufattelig trygg og god stabilitet.
Nettopp derfor har den blitt en bestselger hos alt fra hobbyentusiaster til profesjonelle billakkerere.
Godt grep
En annen grunn til at PE 14-3 125 er Stayclassys testvinner handler om det gode ergonomiske grepet. Dette er en poleringsmaskin som sitter svært godt i hånden og som vi ikke fikk ubehag av selv etter lengre tids bruk. FLEX har virkelig tenkt på brukervennlighet når de har utviklet denne maskinen. Håndtaket er laget i gummi og bøyd på en måte som gjør at du nærmest føler at det er din egen hånd som berører bilens lakk.
En rekke nyttige funksjoner
Til tross for sin forholdsvis lave pris, så har PE 14-3 125en rekke gode funksjoner som alle forbrukere helt sikkert vil legge sin elsk på:
- Temperaturovervåking: hindrer overoppheting og brent lakk. Derfor veldig nybegynnervennlig.
- Hastighetsregulering: du kan enkelt justere hastigheten på hodet opp og ned.
- Overbelastningsvern: unngå at du overbelaster maskinen slik at verken du eller maskinen får skader.
Lager nesten ikke en lyd
«Hæ? Er den virkelig i gang nå?», spurte en nysgjerrig testdeltaker som sto 15 meter unna. Denne poleringsmaskinen har en innebygget støydempende funksjon. Det gjør at den nærmest er helt stillegående. Hvis du tenker å polere bilen din i nærheten av en boligblokk eller steder hvor andre oppholder seg, så kan dette være et stort pluss.
Mange billige poleringsmaskiner lager fryktelig mye lyd, noe som kan være irriterende for både deg og andre. PE 14-3 125 er derfor et godt alternativ hvis enten du eller naboen lar seg irritere over mye støy.
Spesifikasjoner
Vekt | 2,2 kilo |
Lengde | 37,5 centimeter |
Høyde | 12,5 centimeter |
Motorkraft | 1400 W |
Oppsummering
Alt i alt vinner PE 14-3 125 vår test av poleringsmaskiner fordi det er det beste produktet på markedet. Vi var svært imponert over de mange funksjonene og hvor lett det var for nybegynnere å bruke produktet. I testen vår hadde vi også med en testdeltaker som aldri har polert en bil før. Hun var svært imponert over dette produktet rett og slett fordi det var så lett å bruke.
Det er også en maskin som er god til deg som trenger å være utholdende over en lengre periode. Har du flere biler eller en veldig stor bil (lastebil?) som skal poleres, så er PE 14-3 125 perfekt. Med denne poleringsmaskinen kan vi nesten garanterte at du ikke blir sliten i armene.
2. Flex PE 8-4 80– Beste budsjettalternativ for småjobber
Flex PE 8-4 80 er et veldig godt alternativ for deg som ikke ønsker å betale for mye, men som fortsatt ønsker en maskin av høy kvalitet. Passer veldig godt til småjobber. Liten og lett.
- Passer best til å polere små flater
- Veldig liten maskin (kun 1,8 kilo totalvekt!)
- Godt alternativ til deg som har motorsykkel/MC
- Ikke veldig kraftig motor
- Kan bruke puter med størrelse mellom 25 til 80 millimeter
«Sviktende» motorkraft
Vår testvinner PE 14-3 125 hadde en motorkraft på hele 1400 W. Til sammenligning har PE 8-4 80 en motor som ligger på 800 W. Det betyr at sistnevnte er utstyrt med et betydelig svakere maskineri. Dette er noe som også viste seg tydelig da vi utførte testen.
Den litt mindre kraftige motorkraften gjenspeiler seg også i størrelsen. PE 8-4 80 er en poleringsmaskin som er lett å gjemme unna i garasjen eller bak i bilen – rett og slett fordi den er veldig liten. Akkurat det er en stor fordel. Dette er verktøy man bruker veldig sjelden. Ingenting er verre enn å måtte oppbevare store elektroniske gjenstander man knapt bruker en gang i året.
Kort ledning
Det er også viktig å påpeke lengden på strømledningen til Flex PE 8-4 80. Den er kun fire meter. Og det er et problem.
Hvis du ikke har en form for strømuttak i nærheten av bilen din, så må du begynne å bli veldig kreativ når du skal bruke denne poleringsmaskinen. Det å bruke fire skjøtekabler ut fra huset ditt ser vel kanskje litt rart ut..?
Har du et behov for ekstra mobilitet, så kan du scrolle litt nedover i testen. Tre av våre anbefale maskiner går på batteri.
Passer kanskje best til båt eller MC?
Hvis du har en liten båt eller en motorsykkel, så vil du ikke trenge mer enn det PE 8-4 80 gir deg. Dette er en maskin som er veldig god til småjobber. Har du et konkret område på bilen din som sliter med dype eller små riper? Ikke noe problem. Har du en liten MC eller en båt som det knapt tar en halvtime å polere? Ikke noe problem.
Men hvis du har en stor Hummer eller annen stor bil som skal poleres, så ville vi nok gått for en annen poleringsmaskin.
Spesifikasjoner
Vekt | 1,8 kilo |
Strømkabel-lengde | Totalt 4 meter |
Motorkraft | 800 W |
Oppsummering
PE 8-4 80 poleringsmaskin fra den tyske produsenten Flex kommer på en god andreplass. Allikevel er vi nødt til å gjøre det helt tydelig at dette er et produkt som kun egner seg til veldig spesifikke arbeidsområder. Har du en liten bil, båt eller MC – så er den perfekt. Har du et veldig tydelig sted på bilen din som er veldig ripete? I så fall er den også helt perfekt.
Men for å gå igjennom både dype og mindre dype riper på en stor bil, så ville vi heller anbefalt et annet produkt.
3. Flex XFE 7-15 – Testens beste oscillerende poleringsmaskin
XFE 7-15 er en maskin av høy kvalitet fra Flex. Flex stikker da av med alle tre topp-plasseringene i vår test.
Dette er en poleringsmaskin som er veldig brukervennlig, har et godt design og er behagelig å bruke.
- Ergonomisk grep
- Utkast på 15 millimeter gir overflatebehandling over stort område
- Fri rotasjon
- Vibrerer svært lite
- Gjør jobben veldig raskt og effektivt
God kraft
Denne maskinen har en veldig kraftig motor, noe som gir gode resultater på lakken din. Har du et ønske om å kjøre en bil nedover E6 med en prikkfri lakk, så kan Flex XFE 7-15 hjelpe deg med det. Det store skaftet gjør også at du kan polere større områder av bilen din.
Nettopp dette er en stor fordel hvis du har et stort kjøretøy. Da vil du nemlig ha muligheten til å gjøre jobben ferdig på 10-15 minutter hvis du er rask og effektiv.
Høy pris
En av de få grunnene til at XFE 7-15 fra Flex ikke når HELT opp er prisen. Dette er en poleringsmaskin som i skrivende stund ligger nær 8000 kroner, noe som absolutt gjør at den ligger i øvre prisklasse. Vi i Stayclassy føler at maskinen absolutt er verdt pengene. Denne poleringsmaskinen er brukervennlig, har et godt grep – og er noe du vil ha nytte av i utrolig mange år fremover.
Allikevel forstår vi godt hvis en nybegynner ikke ønsker å bruke 8000 kroner på et produkt vedkommende vil bruke èn gang i året. I mange tilfeller søker førstegangskjøpere produkter som koster under 5000.
Brukervennlige funksjoner
Noen av funksjonene til XFE 7-15 passer kanskje oss som har polert veldig mange biler. Men det er allikevel verdt å nevne de spesifikasjonene som kan virke tiltrekkende for potensielle interessenter:
- Tilnærmet null vibrering. Har du et ønske om å kjøpe en nærmest vibrasjonsfri maskin, så er ikke XFE 7-15 noe dårlig alternativ. Det er nesten som å holde i en mikrofiberklut mens man drar den over lakken. Hendig.
- Stort 15 millimeter utkast. Hvis du ønsker å finne en poleringsmaskin som dekker over store områder uten at den blir for stor, klumpete og voldsom – ja, så er dette et veldig godt alternativ.
- Sikkerhetsfunksjoner. Låseknappen er med på å gjøre det enkelt å skru av og på maskinen, men gir deg også bedre sikkerhet mot eventuelle ulykker.
Spesifikasjoner
Totalvekt | 2,3 kilo |
Størrelse på utkast | 15 millimeter |
Merkevarenavn | Flex XFE 7-15 150 |
Oppsummering
Flex XFE 7-15 kommer på en fortjent tredjeplass i vår test. Dette er en svært god og brukervennlig poleringsmaskin med mange gode funksjoner. Den er dyr. Veldig dyr. Nettopp derfor tror vi at du kanskje må ha en spesiell interesse for bilpleie for å kjøpe den.
Men vi er fortsatt overbevist om at denne oscillerende maskinen kommer til å være en bestselger på det norske markedet i mange år fremover.
4. Yato YT 82200– Billig kinesisk outsider
Yato YT 82200 er en svært billig, enkel og liten poleringsmaskin. Passer best til deg som vil ta til takke med et budsjettalternativ. Og til deg som tåler at det bråker litt (tips: kjøp hørselsvern!).
- Motorkraft på kun 720 W
- Laget av kinesiske Yato, som er kjent for billig bil-elektronikk
- Ligger veldig lavt i pris sammenlignet med konkurrenter
- Har materialer som skulle tilsi at den har god holdbarhet
- Internasjonal bestselger
Komfortabel, men støyende
Vi ble litt overrasket over hvor godt Yato YT 82200 klarte seg i testen. Nettopp derfor får den også en fortjent fjerdeplass. Dette er en svært billig poleringsmaskin. Allikevel er den såpass godt at den har blitt en bestselger – og selges blant annet på Amazon (se bildet under):
Til tross for at Yato YT 82200 gjør jobben på en formidabel måte, så støyer den ganske mye. Det hadde vi litt problemer med. Men hvis du har et par hørselsvern eller noen hodetelefoner med lyddempende funksjon, så skal det hjelpe deg med å eliminere støyen.
Helt grei vekt, men litt lav motorkraft
Alle produsentene av poleringsmaskiner har èn oppgave: å utvikle et produkt som har sterk motorkraft, men lav totalvekt. Det har dessverre ikke Yato klart. Med en vekt på 2,2 kilo, så forventer vi dessverre en motorkraft på over 720 W.
At strømkabelen ligger på 5 meter er forholdsvis OK – og er bare litt under gjennomsnittet for maskiner i denne testen.
Spesifikasjoner
Vekt | 2,2 kilo |
Motorkraft | 750 W |
Materiale | Metall |
Verktøyboks følger med? | Ja |
Oppsummering
Skal du ha en maskin du kun bruker til å polere bilen èn gang i året, så kan Yato YT 82200 være et fint alternativ. Den er billig. Den har en forholdsvis grei diameter på 15 centimeter. Og vi har inntrykk av at materialene som har blitt brukt er gode og holdbare.
Dette er heldigvis ikke den klassiske «Kina-billig-kopien» som selges på en billigbutikk.
5. Turtle Wax TW850-OSC– Oscillerende maskin fra legendariske Turtle Wax
Turtle Wax er verdensledende på bilpleieprodukter. De ønsker også å være med i kampen om kundene som skal kjøpe poleringsmaskin. Med TW850-OSC, så gjør de en helhjertet innsats for å skaffe seg kunder.
- Produsert av verdensomspennende Turtle Wax
- Testens billigste maskin
- Oscillerende maskin
- Veldig nybegynnervennlig
- Følger med ekstrautstyr
«Høy kvalitet til lav pris»
Turtle Wax er et merkevarenavn som selv de som ikke har bli kjenner til. Det er en grunn til at dette selskapet har fått en så dominerende posisjon i verden. De leverer kvalitet. Og de leverer denne kvaliteten til en veldig lav pris.
Skal vi tro DNB.com, så har Turtle Wax en årlig inntekt på rundt 650 millioner norske kroner. Dette er en inntekt de har ved å kun selge bilpleieprodukter. Imponerende.
Nybegynnervennlig
Det beste med TW850-OSC er at den er veldig lett å bruke for folk som aldri har tatt i en poleringsmaskin før. Når man ser den uhyre lave prisen, så forstår man helt klart hvorfor denne maskinen er populær i Norge. Vi skal innrømme at det eneste vi stusset på var at håndtaket var litt tungt å holde i. Ellers er dette en ganske enkel modell som er fullstendig strippet for alle avanserte funksjoner.
Akkurat som med den kinesiske poleringsmaskinen, så er denne perfekt for deg som ikke har store planer om å polere bilen din hver dag.
Ekstrautstyr medfølger
Når maskinen knapt koster 1400 kroner, så skulle man ikke tro at det fulgte ekstrautstyr med. Men joda. Turtle Wax har lagt til både monteringsverktøy og ekstra børster i pakken. Hvordan de klarer å tjene penger på denne maskinen er et under, men det skal ikke være opp til oss i Stayclassy å fundere på.
Spesifikasjoner
Motorkraft | 850 W |
Produsent | Turtle Wax |
Totalvekt | 2,7 kilo |
Oppsummering
Hvis du utelukkende skal tenke på pris, så finnes det ikke noe med alternativ enn TW850-OSC. Denne oscillerende poleringsmaskinen har en god vekt, fin styrke og en svært lav pris. Allikevel har ikke maskinen mange av de nyttige funksjonene man finner i litt dyrere konkurrenter.
Til tross for lav motorkraft (850 W) og få funksjoner, så er dette en av de tyngre poleringsmaskinene i testen. Akkurat det er faktisk ikke særlig bra.
6. Flex PE 14-2 150– Premium kvalitet, premium pris
Er du dreven innen bilpolering, så finnes det ikke noe bedre leketøy enn Flex PE 14-2 150. Dette er den absolutte toppmodellen fra den tyske produsenten Flex.
Hvis du er av typen som tenker at kun det beste er godt nok og at du ønsker toppkvalitet, så er dette poleringsmaskinen for deg.
- Roterende poleringsmaskin for drevne bilpleiere
- God justerbar hastighet
- Trinnløs hastighetsendring
- Integrert avansert kjølesystem
- Totalvekt på 2,3 kilo
Flex PE 14-2 150 er en svært god og hendig poleringsmaskin. Til tross for de mange funksjonene, så har produsenten klart å holde totalvekten nede til 2,3 kilo. Det er svært imponerende. I tillegg har den en veldig kraftig motor på hele 1400 watt.
For deg som er dreven
Vi i Stayclassy mener at Flex PE 14-2 150 passer best til folk som har drevet en del med polering. Til tross for at noen av funksjonene, som blant annet avkjølingssystemet, er nyttig for nybegynnere. Dette er ikke en oscillerende maskin. Nettopp derfor krever det litt ekstra kunnskap for å bruke denne maskinen til å oppnå et prikkfritt resultat.
Det gode kjølesystemet hindrer at temperaturen mellom maskinen og bilens lakk ikke blir for høyt. Dette er naturligvis med på å minimere risikoen for brent lakk.
Unngå teknisk trøbbel ved hjelp av temperaturovervåkningen
Temperaturovervåkningen i maskinen fungerer som et sikkerhetsnett for å unngå skader på selve maskinen. Dette er en funksjon som gjør at maskinen holder seg kald «innvendig» selv om den blir brukt over lengre tidsperioder.
En slik automatisk temperaturjustering gjør at du kan polere bilen i timevis uten å være bekymret for poleringsmaskinens ve og vel. 🙂
Spesifikasjoner
Totalvekt | 2,3 kilo |
Motorkraft | 1400 W |
Produsent | Flex (Tyskland) |
Oppsummering
Flex PE 14-2 150 er en lett, brukervennlig og flott poleringsmaskin med ekstremt mange gode egenskaper. Hadde det ikke vært for den høye prisen, så ville vi satt denne som nummer #1. Helt klart. Men vi ser også at denne rotasjonsmodellen ikke nødvendigvis passer for de aller ferskeste innenfor bilpolering.
Dette er et produkt du kun bør vurdere hvis du både har et høyt budsjett, men også litt kunnskap om hvordan du skal polere lakken på en bil uten å utføre skadeverk.
7. Flex XCE 10-8 125– Med tvungen rotasjon
Flex XCE 10-8 125 er en litt annerledes maskin for de som ønsker å bli kvitt urenheter og riper i lakken. Denne oscillerende maskinen har tvungen rotasjon og et forholdsvis lite utkast (8 millimeter).
- Fungerer veldig fint mot små riper
- Lite utkast (passer til små biler, MC og båter)
- Tvungen rotasjon
- Nybegynnervennlig
- Oscillerende poleringsmaskin
Fungerer best til små riper
Vår test viste at Flex XCE 10-8 125 er best til å håndtere små riper. Derfor er den veldig god for nybegynnere som har biler uten alt for store skavanker. Da vi prøvde å fjerne litt større ujevnheter, så følte vi at det skulle for mye kraft til for at ripene ble ordentlig borte. I de tilfellene skal man også være påpasselig med at man ikke brenner bort lakken eller overoppheter maskinen.
«Hvorfor velge en poleringsmaskin med tvungen rotasjon?»
Det er flere grunner til at det å ha tvungen rotasjon kan være positivt. For det første vil det alltid resultere i at maskinens rotasjoner mot lakken er konstante og jevne. Det sikrer et mye mer stabilt sluttresultat. Mange nybegynnere er veldig fornøyd med denne type maskiner – rett og slett fordi det minimerer risikoen for at man gjør noe galt.
Hvis du ønsker en teknisk forklaring på hvorfor maskinen har tvungen rotasjon, så er det tannhjulet som er grunnen til det.
Gode funksjoner
Ikke bare stiller Flex XCE 10-8 125 med en tvungen rotasjon. Denne maskinen har også en god del andre egenskaper det er verdt å nevne:
- Konstant hastighetskontroll. Gjør at du lett kan endre hastighet mens du holder på med poleringen.
- Mykstart aka «soft start». Dette hjelper maskinen med å begynne å rotere på et veldig svakt tempo slik at du kan bli litt bedre kjent med maskinens motvekt og rotasjon før du begynner å pusse lakken helt ned.
- Termperaturovervåkning. Du trenger ikke være redd for at motoren inne i poleringsmaskinen blir overopphetet mens du holder på.
Spesifikasjoner
Totalvekt | 2,6 kilo |
Motorkraft | 1100 Watt |
Størrelse på utkast | 8 millimeter |
Oppsummering
Flex XCE 10-8 125 er derfor en veldig god poleringsmaskin med en rekke funksjoner du kommer til å elske. Denne fungerer like godt på bil, båt og til diverse motorsykler. Problemet er at utkastet kun ligger på 8mm, noe som gjør at det vil ta forholdsvis lang tid å polere store kjøretøy.
8. Flex XFE 7-12– Mini-poleringsmaskin med fri rotasjon
Flex XFE 7-12 er en mini-maskin fra den velkjente tyske produsenten Flex. Utkastet ligger på hele 12 mm til tross for at det er en «mini-maskin».
- Gir deg frihet til å polere større områder på lakken
- Veldig godt ergonomisk håndtak
- Vibrerer nesten ingenting – behagelig å arbeide med
- Stort utkast på 12 millimeter
- Dual Action-teknologi
Hvilken effekt gir Dual Action-teknologien?
Dual Action er et fint hjelpemiddel på denne flotte poleringsmaskinen. Det handler i stor grad om at man kan trå til litt ekstra uten å være redd for at man brenner lakken. I stor grad betyr det altså at teknologien bremser opp muligheten for at man polerer for mye på et område som eventuelt skal ta skade.
En annen fordel er at XFE 7-12 ikke like lett vil legge fra seg småriper etter bruk. Ved noen sterkere poleringsmaskiner vil man måtte gå over lakken med et rensemiddel etterpå. Dette er ikke tilfellet hvis du kjøper XFE 7-12.
Utrolig stødig i hånden
Hvis du har problemer med å holde tyngre verktøy som rister, så trenger du ikke bekymre deg. Denne poleringsmaskinen fra Flex er nær sagt helt vibrasjonsfri. Man merker knapt forskjell på når man har skrudd den av kontra når man tar ut stikkontakten.
Stort utkast, men god hastighet
Til en så liten og lett poleringsmaskin, så skulle man kanskje tro at den hadde et utkast på mindre enn 10 millimeter?
Neida – den slår til med hele 12 millimeter. Dette er langt fra de aller største børstehodene, men den er akkurat stor nok til at du blir ferdig å polere bilen din uten at du blir ordentlig sliten. Maskinen er også utstyrt med hele 5500 eksenterutslag per minutt. Det betyr at rotasjonen på børsten går veldig raskt – og dette er et veldig effektivt hjelpemiddel mot de aller dypeste ripene. Høyt eksenterutslag er også helt utmerket hvis du har en rekke små riper på samme område på bilen.
Spesifikasjoner
Soft start-funksjon? | Ja |
Totalvekt | 2,1 kilo |
Lengde | 32 cm |
Høyde | 12 cm |
Oppsummering
Godt ergonomisk grep, fantastisk presisjon og fint utkast. Det er sånn vi oppsummerer XFE 7-12 80. Dette er en poleringsmaskin som du vil kunne ha glede av i mange år fremover. Det effektive dempesystemet gjør at vibrasjonene nærmest fordufter fullstendig når man holder på. Nettopp derfor er XFE 7-12 80 et naturlig valg for deg som ønsker en stille og rolig behandling av lakken på bilen din.
9. Flex XFE 15 150 18.0- EC– Komplett sett for viderekommende
Flex XFE 15 150 18.0-EC/5.0 Sett (oooh, langt navn!) er en fullstendig komplett poleringsmaskin fra den tyske produsenten Flex. Hvis du har planer om å kjøpe en rekke ekstrautstyr til maskinen din, så kan du allerede bestille denne verktøykassa – og være sikker på at alt tilleggsutstyr passer dine behov.
- Komplett sett med mye ekstrautstyr
- Tysk kvalitetselektronikk
- En klassisk «alt-i-ett»-løsning
- Batteridrevet poleringsmaskin
- Passer best til de som har drevet med polering tidligere
En grei og brukervennlig løsning
Har du ikke noen planer om å tråle internett for det beste ekstrautstyret, så vil vi i Stayclassy mene at XFE 15 150 Sett er et veldig godt produkt. Alle de ulike tilbehørene som følger med har ulike (og nyttige) formål.
I tillegg får du med deg en hendig kasse som inneholder alt utstyret. Ikke bare blir poleringsmaskinen din utstyrt med veldig nyttige ekstrafunksjoner. Du kan også ta med deg maskinen rundt uten å tenke på hvordan du skal oppbevare den. Et siste og veldig viktig punkt er at du slipper at selgeren på Biltema prøver å prakke på deg en haug med ekstrautstyr du egentlig ikke forstår noe av.
Kjører på batterier med lang levetid
XFE 15 150 poleringsmaskin fra tyske Flex gir deg ufattelig mye fleksibilitet. Den kjører nemlig på 2 x 18 V-batterier. Dette tilfører maskinen en utrolig sterk kraft som gir svært gode resultater når du polerer biler, motorsykler eller båter. Merk også at det ikke er batterier som du er nødt til å kjøpe på IKEA og bytte ut ofte.
Spesifikasjoner
Produsent | Flex (Tyskland) |
Type produkt | Poleringsmaskin sett |
Utkast | 15 mm |
Totalvekt på maskin | 2,1 kilo |
Oppsummering
XFE 15 150 er en poleringsmaskin som kommer med en haug med ekstrautstyr. I tillegg er den batteridrevet, noe som gjør at du ikke må tenke på strømtilgang når du holder på. Vi mener at dette er en ideell løsning for deg som er typen som ønsker å utnytte alle funksjoner på produktene du kjøper. I tillegg viser vår test at dette er et typisk produkt som passer litt drevne bilpleie-eksperter.
10. Liquid Elements A1000 v4– Høy kvalitet til lav pris
Liquid Elements A1000 v3 er en liten og lett poleringsmaskin som passer alle og enhver. Dette er tredje modell i rekken som verdenskjente Liquid Elements har produsert.
- Sterk motorkraft
- Billig
- Lite utkast som kan justeres litt
- Svært effektivt mot små riper og ujevnheter
- Batteridrevet (trenger ikke strømledning)
Kort ladetid
Det vi ble veldig imponert over da vi testet Liquid Elements A1000 V3 er den korte ladetiden. Vi har sett at andre forbrukertester har skrevet at versjon 2 har brukt rundt 45 minutter på å bli fulladet. Men V3 brukte kun 35 minutter. Det er akkurat passe tid til at du kan ta deg en pause i poleringen og få i deg noe mat og drikke.
Mange funksjoner og mye kraft
Til å være en liten, batteridrevet poleringsmaskin har Liquid Elements A1000 kommet langt. Den inneholder tre forskjellige pussemoduser. På den måten kan du velge mellom følgende basert på hvilket behov du har:
- 3 millimeter eksentrisk
- 12 millimeter eksentrisk
- 12 millimeter roterende
Kommer i en fin oppbevaringsboks med godt ekstrautstyr
Batteriene følger med i pakken til denne poleringsmaskinen. De trenger du ikke å kjøpe eksternt. Heldigvis. Her får du også med en god og stabil bakplate. I tillegg følger det med en adapter som du kan bruke til å justere hvilken modus du skal ha.
Spesifikasjoner
Batteritid | En halvtime (30 min) |
Merkevarenavn | Liquid Elements A1000 v3 |
Batterier | 2 * 12V-batterier inkludert |
Oppsummering
Liquid Elements A1000 V3 er definitivt en annerledes poleringsmaskin. Hvis du skal være på den sikre siden, så styrer du nok unna og kjøper en annen modell. Dette er allikevel en maskin som gjør nytten på små riper i lakken. Har du behov for en batteridrevet poleringsmaskin som du enkelt kan ta med deg overalt, og som virker på forskjellige moduser, så kan det kanskje være løsningen du er ute etter?
11. Flex PXE 80 10.8-EC– Billig «kit»
Hvis du er ute etter et fullt «sett», men samtidig har et stramt budsjett, så kan Flex PXE 80 10.8-EC være midt i blinken for deg. Flex har gått langt for å produsere et fullstendig sett med mye godt ekstrautstyr for deg som ikke ønsker å bruke alt for mye penger.
- Kommer i en praktisk verktøykasse
- Tysk kvalitet
- Batteridrevet poleringsmaskin
- Følger med diverse spindlere
- Kommer også med to batterier
Ekstrautstyret du FAKTISK trenger
Mange poleringsmaskiner selges i et sett som inneholder alt mulig rart. Det er synd å betale i dyre dommer for bilpleie-utstyr som du ikke engang forstår hva er. Sånn er det ikke med Flex PXE 80 10.8-EC. Vi ble veldig imponert over hvor strukturert alle delene hadde blitt lagt i esken. I tillegg er det veldig mye ekstrautstyr – noe som vil imponere de som liker å leke litt med ulike funksjoner.
Går på batterier
Ultimativt handler det jo om å få den reneste lakken i hele byen. Hvordan man kommer dit er jo ikke så farlig. Men med denne batteridrevne poleringsmaskinen, så er man nærmere enn noensinne. Ingenting er verre enn å måtte stoppe halvveis i poleringsjobben fordi batteriene har utgått. Nettopp det har produsenten Flex tenkt på. Denne maskinen er derfor ikke utstyrt med èn, men med TO batterier. Du kan dermed bruke det ene batteriet mens det andre ligger i laderen. På den måten kan du alltid sikre deg mot å måtte stoppe opp og holde lange pauser.
Vi var også veldig imponerte over hvor kjapt batteriene til Flex PXE 80 10.8-EC ladet.
Spesifikasjoner
Borrelås-pad? | Ja |
Batterier | 2 * oppladbare batterier |
Produsent | Flex |
Oppsummering
Skal du ha deg et litt billigere «polerings-sett», så bør du gå for Flex PXE 80 10.8-EC. Dette er et godt sted å starte for noen som vil ha med seg en rekke funksjoner og ekstrautstyr. Eier du et bilverksted eller pleier du å drive mye med polering av kjøretøy, så kan det også være en god idè å investere i dette. Du vet aldri når du får inn noen kunder med noen veldig spesielle behov. I slike tilfeller er det alltid lurt å ha utstyr som gir full fleksibilitet.
12. Liquid Elements T4000 v2– Godt førstegangskjøp
Liquid Elements T4000 er så ufattelig lett å bruke at vi nærmest alltid vil anbefale denne type poleringsmaskin til de som aldri har gjort noe med bilen sin før. Vi vil nærmest gå så langt å si at den er ENDA enklere å bruke enn Turtle Wax sin maskin.
Det sier mye.
- Bakplate på 125 millimeter
- Forholdsvis god krutt i motoren (950 W)
- Meget godt håndtak
- Vibrerer en god del
- Den er faktisk ganske tung
Typisk nybegynner-poleringsmaskin
Skulle det være første gang du skal polere bilen din, så kan Liquid Elements T4000 V2 (versjon 2) være midt i blinken. Prisen ligger svært lav sammenlignet med konkurrerende produkter. Kvaliteten er kanskje litt under pari, men allikevel kan vi ikke si at det er et dårlig produkt. På ingen måte. Dette er et klassisk nybegynner-produkt som har alle de basisfunksjonene som en poleringsmaskin har.
Og den gjør absolutt jobben. Vi testet denne maskinen på lakken til to forskjellige biler: en svart og en rød. Ripene forsvant.
Knalltøft utseende
Estetikk er ikke en del av testens hovedkriterier. Allikevel må vi få lov til å kommentere når vi kommer over mesterstykker. Liquid Elements T4000 v2 er mye flottere i virkeligheten enn det som kommer frem på bilder. På den måten skiller den seg ganske kraftig ut fra sine litt dyrere konkurrenter. Er det ikke litt stilig når noen produkter BÅDE er billigere, men også ser litt kulere ut?
Vi mener i hvert fall at det er større sannsynlighet for at du vil bruke poleringsmaskinen når den er litt lekker. Derfor ønsker vi å nevne at den faktisk ser veldig bra ut.
Lang strømkabel og kraftig motor
Etter å ha testet 12 poleringsmaskiner, så begynner man å skjønne hvor viktig det er med mobilitet. Den lange strømkabelen hjelper deg med å komme deg rundt hele bilen og polere hver enkelt del av lakken uten å måtte flytte bilen. Det er en ufattelig deilig faktor som ikke skal undervurderes.
Den kraftige motoren er med på å gjøre Liquid Elements T4000 v2 veldig effektiv for deg som har dype og semi-dype riper.
Spesifikasjoner
Vekt | 3 kilo (testens tyngste) |
Motorkraft | 950 W |
Lednings-lengde | Hele 8 meter (testens lengste) |
Oppsummering
Alt-i-alt avslutter vi testen med å skrive om et produkt som passer for Ola og Kari Nordmann. Liquid Elements T4000 v2 er en poleringsmaskin med en rekke gode egenskaper. I tillegg ligger den forholdsvis lavt i pris.
Den lave prisen kommer også med en kostnad. Ikke bare støyer denne maskinen ganske mye når den er i bruk. I tillegg følte vi at den vibrerer ganske kraftig, noe som kan være tungt å holde på med i lengden.
Fordeler med en poleringsmaskin
Det er en rekke fordeler med denne type verktøy:
- Tar bedre vare på bilen din
- Lakken kan gå fra «slitt og ripete» til «akkurat som ny» i løpet av èn time med riktig behandling
- Poleringsmaskiner er betydelig billigere investering sammenlignet med å dra til et lakkeringsverksted hver gang man har riper på bilen sin
- Skal du selge bilen din brukt, så vil en nyslipt bil ha betydelig større sjanse for å bli solgt for mye penger
- Man lærer seg et nytt håndverk
- Du kan bli hele nabolagets bilsliper (hvis du egentlig orker det ansvaret… 🙂 )
Oscillerende eller roterende poleringsmaskin – hva er best?
La oss bare ta konklusjonen først:
Det er umulig å svare på om du bør ha en oscillerende eller roterende poleringsmaskin uten å vite behovene dine.
Det handler veldig mye om hvordan du tenker å bruke maskinen. Men også hvilket behov bilen din har. La oss først gå nøye igjennom forskjellene på disse to forskjellige type poleringsmaskinene.
Oscillerende poleringsmaskiner – fordeler og ulemper
Oscillerende maskiner er veldig nybegynnervennlige. De er veldig enkle å håndtere for selv folk som aldri har pusset opp lakken på en bil tidligere. Et hovedelement er det som kalles «kastet». Kastet er et uttrykk som beskriver hvor stort område på bilens lakk som til enhver tid er i berøring med poleringsmaskinen. Dette pleier å variere mellom 5 og 22 millimeter. Hvis du kjøper en oscillerende maskin som har et stort kast, så vil du naturligvis kunne bli ferdig med poleringen kjappere. På den andre siden vil det kanskje føre til vanskeligheter med å gå så nøye som du hadde tenkt.
Nå som du kanskje allerede har forstått hva oscillerende betyr, så la oss se på den andre kategorien.
Roterende poleringsmaskiner – hva og hvorfor?
Roterende maskiner brukes veldig ofte av profesjonelle. Dette er maskiner som er BETYDELIG mer effektive enn oscillerende, men vanskeligere å håndtere. De er som regel laget for deg som skal pusse flere biler på èn gang – eventuelt for deg som vil gjøre jobben veldig raskt.
Uansett finner du poleringsmaskiner i alle prisklasser, størrelser, farger og fra ulike produsenter. Både roterende og oscillerende maskiner gjør jobben godt. Det handler i stor grad om dine preferanser og hva du føler at du trenger. Men skal vi være helt ærlige, så tenker vi at 95 % av alle som leser denne artikkelen bør skaffe seg en oscillerende maskin – og derfor har vi også kåret den til testvinner.
Funksjoner og andre ting du bør tenke over
Riktig bruk – unngå kjørespor/hologram og brent lakk
Hvis man ikke er forsiktig når man bruker maskinen riktig, så kan bilens lakk ta skade av det. Når man snakker om skader ved bruk av poleringsmaskiner, så er det to forskjellige ting som kan skje:
- Brent lakk. Navnet sier mye om tilstanden. Ved for hurtig rotasjon kan det oppstå friksjon på lakkens overflate. Det vil si at friksjonen på maskinen går såpass raskt at det øker varmen på lakkens overflate – og etter hvert brenner den. Dette er ellers kun et problem når man polerer med en roterende maskin. Hvis du ønsker å minimere sannsynligheten for brent lakk, så skal du kjøpe en oscillerende versjon. Dette er maskiner som er kjent for å ha lavere rotasjon på bladet – og derfor unngår man å brenne bilens lakkering.
- Kjørespor/hologram. Dette er to litt merkelige begreper som omfavner det samme problemet. Kjørespor eller hologrammer er bittesmå riper i lakken som oppstår ved kraftig polering. Det er en betydelig større sannsynlighet for at det skjer med en kraftig roterende poleringsmaskin. Heldigvis kan disse små ripene fjernes etter at poleringsjobben er gjort. Da handler det om at du er veldig forsiktig og polerer lakken på veldig svak styrke der du kan se små riper.
Du kan se at det i begge tilfellene hjelper å ha en litt svakere oscillerende poleringsmaskin. Dette minimerer sannsynligheten for skader – og nettopp derfor anbefales disse maskinene for nybegynnere.
Tenk brukervennlighet
Hvis du er inne og ser på mulighetene for å kjøpe din første poleringsmaskin, så forstår vi godt at du er frustrert og forvirret. Det er mye å sette seg inn i. Men det du skal tenke på er: hvordan kan jeg kjøpe den maskinen som er enklest å bruke? Trenger jeg alle disse spinnville funksjonene som jeg egentlig ikke forstår noe av?
Det gjør du ikke. Det handler ikke om å kjøpe det råeste beistet når du velger en poleringsmaskin som du skal bruke til bilen, båten eller MC-en din. Her handlet det først og fremst om å finne en maskin som du kan jobbe sammen med for å utføre et godt håndverk.
Oppstartsfasen – hvordan bruke poleringsmaskin første gang?
Vi anbefaler alle å bruke en forholdsvis myk pute til å begynne med. Hvis du ser at ripene i lakken ikke går vekk, så kan du kjapt gå over på en litt mer grovkornet pute. Eventuelt kan du også ta en titt på vår test om lakkrens og bilvoks for å finne noen midler som du kan bruke under prosessen.
Mye handler om å holde hodet kaldt og ta det med ro. Det er veldig lett å stresse når man får et nytt, kraftig elektrisk apparat mellom hendene. Spesielt når man har i bakhodet at resultatet kan forverres hvis man gjør ting feil. Vi anbefaler derfor at du starter med et område med små og lite betydningsfulle riper. Bruk lite kraft og en myk pute – så skal det godt gjøres at ting går HELT galt første gangen.
Ellers er denne svenske Youtube-filmen svært god for å vise hvordan man bruker en oscillerende maskin:
…og denne norske Youtube-videoen fra Garasjetid er utmerket for å illustrere hvordan man fjerner riper i lakken med en roterende poleringsmaskin:
Vibrasjonseleeminator
Polering av bil kan være slitsomt arbeid. En vibrasjonseliminator er en funksjon på enkelte av maskinene som hindrer at hendene dine tar den store støyten. I og med at polering av en hel bil kan ta flere timer, så vil det bli veldig tungt for fingrene og i musklene rundt armen.
Prøv å se etter en maskin med denne funksjonen hvis du er redd for slitasjeskader. Dette er spesielt viktig for deg som har planer om å bruke poleringsmaskinen hyppig.
Roteringer per minutt
En god pekepinn på styrken til en poleringsmaskin er det som heter «antall roteringer per minutt». Dette er en faktor som har en direkte innvirkning på hvor god lakken blir etter bruk. Kjøper du en maskin som har såkalt regulering av omdreininger, så vil antall omdreininger være konstant til tross for at du ikke legger ordentlig trykk på maskinen.
Dette er en funksjon som vil hjelpe deg med å bruke maskinen effektivt uten at du blir så sliten.
Ergonomisk grep
Ingenting er verre enn å bruke verktøy som sliter på hendene. Spesielt ikke når man utfører håndverksarbeid som kan vare i flere timer. Nettopp derfor er det også veldig viktig at maskinen har et ordentlig godt ergonomisk grep.
Testen vår viste at det var overraskende store forskjeller når det kommer til kvaliteten på grepet. Vi har kun omtalt de poleringsmaskinene som viste seg å være behagelige over lengre tidsperioder.
Pris på poleringsmaskiner- hva bør det koste?
Under 3000 kroner: Det er en del poleringsmaskiner som selges under 3000 kroner. Disse er veldig enkle modeller som er beregnet for nybegynnere. Et stort problem i denne priskategorien er komforten når du polerer. De har som regel et litt dårlig grep – og absolutt ingen funksjon som nedjusterer ristingen i maskinen. I tillegg har vi erfaring med at de aller billigste maskinene slutter å virke etter en kort periode.
Rundt 5000-7000 kroner: De aller fleste bilpleie-eksperter kjøper inn poleringsmaskiner i dette prissegmentet. Her finner du en rekke forskjellige modeller fra ulike produsenter. Disse produktene har til felles at de er både veldig slitesterke og enkle å håndtere. I tillegg er det mange av de som har nyttige funksjoner; spesielt hvis du nærmer deg en prislapp på 7-8000 kroner.
Over 9000 kroner: Vår test viser at det ikke er noe poeng i å kjøpe noen enkeltstående poleringsmaskienr over 9000 kroner. Men det er allikevel to produkter vi har anbefalt i denne priskategorien. Dette er såkalte «sett» eller «kits». Det betyr at de maskinen kommer i en verktøykasse som også inneholder en rekke ekstrautstyr. Men som tidligere nevnt: hvis du ikke er sikker på at du kommer til å bruke dette ekstrautstyret, så bør du ikke betale flere tusen kroner for det.
Som med alt annet avansert elektrisk utstyr, så vil også poleringsmaskiner i stor grad variere i pris. Noen produsenter er dyrere uten at de nødvendigvis har noe særlig høyere kvalitet enn sine konkurrenter. Det finnes også enkelte produsenter som selger maskinene i en «kit». Da får du med en hel haug med ekstrautstyr, men det kommer allikevel med en ekstrautgift på minst 1000 kroner.
Hvis du ikke er sikker på om du kommer til å bruke ekstrautstyret, så anbefaler vi i Stayclassy å holde deg unna slike «kits». Skulle du ha behov for tilbehøret ved en senere anledning, så kan du kjøpe dette separat.
Oppsummering av testen
Vi har gjort en større test for å finne den beste poleringsmaskinen på det norske markedet. Etter å ha brukt timevis på nettet for å gjøre markedsundersøkelser, så kjøpte vi en haug med maskiner. Vi føler derfor at vi har nådd det resultatet vi ønsket.
Våre kriterier hele veien har vært helt tydelige. Vi har i stor grad fokusert på disse tingene når vi har vurdert de forskjellige maskinene (i synkende rekkefølge):
- Brukervennlighet for nybegynnere.
- Effektivitet på å fjerne både små, mellomstore og større riper.
- Pris.
- Ergonomisk grep.
- Samt en totalvurdering basert på de tilleggsfunksjonene vi tidligere har omtalt.
Etter vår mening skal dette være Norges beste og mest nøye test av poleringsmaskiner. Det vil si at du kan finne akkurat den maskinen som passer dine behov ved å lese igjennom våre anbefalinger. Hvis du allikevel skulle ha noen spørsmål eller kommentarer, så er kommentarfeltet under artikkelen åpent.
Ofte stilte spørsmål
Første gangen kan det være en utfordring å få til poleringen ordentlig. Heldigvis er det begrenset hvor mye skade du kan gjøre ved å polere feil.
Kjøper du en poleringsmaskin som er nybegynnervennlig, så skal verken prosessen være vanskelig eller risikoen være stor.
Vår test viser nøyaktig hvilke maskiner som er gode til ulike poleringsjobber. Scroller du deg oppover i artikkelen, så finner du svaret.
Vi har jobbet aktivt med bilpleie i mange år. Trond, eieren av denne nettsiden, er daglig leder i et bilverksted. Tidligere har Stayclassy publisert en rekke anerkjente brukeranmeldelser av bilpleieprodukter.
Nå har vi virkelig brettet opp ermene og kan vise til Norges mest omfattende test av poleringsmaskiner.
Ja, det kan du.
Samtlige av våre anbefalte poleringsmaskiner kan både brukes på båt, bil, MC og lastebil.
Har du poleringsmaskin selv? Eller lurer du på noe angående modellene vi har anbefalt? Legg igjen en kommentar under!